رئیس جمهوری روسیه سند کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر را که در اجلاس پنج کشور ساحلی دریای خزر امضا شده بود را تایید کرد. امضای کنوانسیون خزر توسط پوتین/ به گزارش پایگاه خبری وکلای بازرگان به نقل از رسانه فارسی زبان، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، روز سهشنبه ۹ مهرماه کنوانسیون حقوقی دریای خزر را امضاء و آن را [...]
امضای کنوانسیون خزر توسط پوتین/ به گزارش پایگاه خبری وکلای بازرگان به نقل از رسانه فارسی زبان، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، روز سهشنبه ۹ مهرماه کنوانسیون حقوقی دریای خزر را امضاء و آن را به قانون تبدیل کرد.
پارلمان روسیه ۲۸ شهریور امسال این کنوانسیون را تصویب کرده بود.
سران کشورهای ساحلی دریای خزر شامل ایران، آذربایجان، روسیه، قزاقستان و ترکمنستان مردادماه پارسال کنوانسیون جدید حقوقی دریای خزر را امضا کردند و قرار شد که به تایید پارلمانهای این کشورها برسد و جنبه حقوقی و قانونی بگیرد.
پارلمانهای چهار کشور ساحلی دریای خزر به غیر از ایران این کنوانسیون را تصویب کردهاند.
کنوانسیون جدید اگرچه مرزهای آبی و زیردریایی کشورها را مشخص نمیکند، اما به کشورهای ساحلی اجازه میدهد به صورت دوجانبه برای تعیین مرزهای خود توافق کنند.
روسیه، آذربایجان و قزاقستان قبلا در قالب قراردادهای دوجانبه مرزهای خود در کف دریا را مشخص کردهاند، موضوعی که ترکمنستان و ایران نپذیرفتند و هرگونه توافق را موکول به توافق پنججانبه کردند.
هم اکنون آذربایجان، روسیه و قزاقستان تنها کف دریا در بخش شمالی خزر را میان خود تقسیم کردهاند و مرزهای سطح آبی آنها هنوز مشخص نیست
در کنوانسیون جدید که شامل ۲۴ بند است، گفته میشود همه کشورهای ساحلی خزر از حق پانزده مایل دریایی آبهای سرزمینی و ده مایل دریایی حق انحصاری ماهیگیری برخوردار هستند.
بند ۱۴ این کنوانسیون همچنین به کشورهای ساحلی اجازه میدهد تنها با توافقهای دوجانبه و با رعایت استانداردهای زیست محیطی، خطوط لوله حمل نفت و گاز در کف دریا احداث کنند.
این گزینه راه را برای احداث خط لوله ترانسخزر برای انتقال گاز ترکمنستان به آذربایجان و از آنجا به غرب هموار میکند. گزینه مشابه برای خطوط لوله نفتی قزاقستان به روسیه نیز صادق است که برای سالها معطل مانده بود.
بر اساس این کنوانسیون، همچنین کشورهای ساحلی نمیتوانند از نیروهای خارجی برای پروژههای نظامی خود در دریای خزر دعوت کنند، موضوعی که نگرانی ایران و روسیه از نفوذ نظامی غرب در دریای خزر با کمک آذربایجان و ترکمنستان را مرتفع میکند.
امضای این کنوانسیون در ایران با انتقادات بسیاری مواجه شده است.
ایران سالهاست که بر تقسیم مساوی دریای خزر تاکید دارد که سهم هر کشور ۲۰ درصد باشد. روسیه و دیگر کشورها تقسیم دریا بر اساس شکل سواحل و طبق فرمول خط منصّف موضع گیری کرده اند.
در کنوانسیون جدید اشارهای به این موارد نشده است و آن را موکول به مذاکرات آینده کردهاند.
تمام حقوق مادی و معنوی سایت متعلق به پایگاه خبری وکلای بازرگان است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی شده توسط میهن وب سایت